בדק בית הוא שירות שנועד לבדוק את מצב הנכס ועמידתנו בתקנים שונים, לאתר ליקויי בניה וכיצד צריך לתקנם. בדרך כלל מזמינים שירותי בדק בית לפני רכישת דירה יד שנייה אבל תתפלאו לשמוע שלא רק במקרה זה. במסגרת הבדיקה המהנדס המבצע אותה מגלה דברים שאנו לעולם לא היינו שמים אליהם לב כנראה, בוודאי לא בשלב הנוכחי שלהם, אלא מתגלים עוד כמה שנים כאשר הנזק כבר נגרם. כדי להימנע מעוגמת נפש ונזקים כלכליים מזמינים את השירות המדובר עוד לפני הכניסה לדירה בכדי לבצע את העסקה בראש שקט באמת.
לפני שנצלול לתוך הפרטים המורכבים של מה שחשוב לבדוק במסגרת עלות בדק בית, חשוב להבין מתי אתם עשויים להזדקק לבדיקה ומה היא כוללת. בין אם אתם קונים או מוכרים נכס, או פשוט מחפשים לבדוק את הבטיחות והתקינות של מקום המגורים הנוכחי שלכם, בדק בית הוא כלי שלא יסולא בפז. עבור קונים פוטנציאליים, זה מספק שקט נפשי ועוזר לחשוף בעיות נסתרות שעלולות להפוך לתיקונים יקרים בהמשך. למוכרים, הוא מציע הזדמנות לזהות ולטפל בכל התקלות לפני שאנו מוציאים אותו למכירה ולא מאפשרים פתח גדול יותר למשא ומתן בשל תקלות. אפילו עבור בעלי בתים קיימים, בדיקות תקופתיות יכולות לעזור למצוא בעיות תחזוקה מוקדם, ולמנוע מהן להפוך לבעיות גדולות ויקרות יותר.
מתי נרצה להזמין את שירות בדק הבית?
הזמנת שירות בדק בית מומלץ לא רק במקרים של רכישת דירה יד שנייה שהוא המקרה הנפוץ ביותר אלא במקרים נוספים אחרים. בואו נבחן את כל המקרים הנפוצים:
- רכישת דירה מקבלן – בדיקה של דירה חדשה מקבלן יכול להישמע לכם מוזר, אולם אם שמעת את המקרה של קריסת המרפסות במרכז לפני מספר שנים דו"ח המהנדס קבע כי במקום בטון הקבלן עשה שימוש בקלקר ושחוזק הרצפה היה 25% בלבד מהתקן הרצוי. לצערנו הרב לא כל הקבלנים עומדים בכל החוקים והתקנים בביצוע העבודה שלהם וחלק נוטים לעגל פינות כאלו ואחרות כדי לחסוך בעלויות העבודה. לכן חשוב יהיה להזמין בדק בית גם כאשר מדובר על דירה מקבלן.
- בדק בית מומלץ גם בזמן בניה – גם אם אתם בונים עכשיו בית חדש חשוב יהיה להזמין את המהנדס לביצוע בדיקה גם תוך כדי הבניה. לא תאמינו כמה תקלות וליקויים אפשר למצוא כבר בזמן הבניה וכדי להימנע מהפתעות בהמשך תוכלו לאתר אותן כבר בזמן הבניה.
- בדק בית בשיפוצים – במהלך ולאחר שיפוץ תוכלו לבצע בדיקת בדק בית ולבדוק שהכול בוצע כהלכה, וכן שהשיפוץ לא פגע במקומות אחרים בבית. לא פעם הקבלנים מעגלים פינות או בורחים מאחראיות לאחר נזק שגרמו וגילוי מוקדם יאפשר למצוא את התקלות והליקויים ולדרוש את התיקון שלהם. דו"ח המהנדס יכול לשמש אתכם בבית המשפט במידת הצורך.
- בדק בית יד שנייה – ברכישת דירה יד שנייה חשוב יהיה לבצע בדק בית והוא לרוב גם יהיה המקיף ביותר. סביר להניח שכבר עברו בנכס כמה דיירים וככל שהדירה ישנה יותר כך יש סיכוי גבוה יותר למציאת תקלות כמו דליפת גז, תקרה סדוקה, צנרת בעייתית ועוד. מה שלא נראה לעין כעת יכול להתגלות בהמשך ולגרום לנזק כלכלי כבד, עוגמת נפש ואולי אף גרוע מכך אם המרפסת או הרצפה יקרסו.
אז מה כולל בדק בית?
הליך בדק הבית הוא הליך הכולל בדיקה מקיפה של הבית והמערכות השונות בו, במטרה למצוא ליקויים ותקלות העשויים לסכן את בני הבית, או להתגלות בשלב מאוחר יותר ולגרום לנזק כלכלי רב. לא בכל פעם שתזמינו מהנדס לבדק בית הוא יבצע את כל הבדיקות. זה תלוי בנכס ובמטרת הבדיקה. אלו הן חלק מהבדיקות:
- בדיקת צנרת – אחד הדברים החשובים ביותר שצריך לבדוק הוא נושא הצנרת כמובן. לעתים רבות לא נזהה את הרטיבות בקירות או שאלה יהיו סמויים מהעין כי צבעו זה עתה את הקירות. לעתים יהיה מדובר בצינור דולף שעדיין לא התפרץ ולעתים החלחול של המים החל להצטבר אך לא נראה עדיין לעין. מהנדס עם ציוד טכנולוגי מתקדם יוכל לאתר את התקלות אם יהיו כאלה.
- איטום – הדבר האחרון שאתם רוצים הוא להגיע לחודשי החורף ולהתחיל לשים דליים ברחבי הבית בגלל שהתקרה דולפת. גג דולף יכול להיות מסוכן ולגרום גם לקריסת התקרה במקרים מסוימים ולכן אסור לקחת סיכון וכדאי לבצע בדיקה זו גם כן.
- בדיקת קרינה וגז – בשנים האחרונות החלו ליישם יותר חשיבות לבדיקות בנושא קרינה לא מבוקרת. כמו כן יש גז הנקרא ראדון העשוי להיות מסוכן אם ימצא בריכוז גבוה. הוא נפלט מהאדמה ולכן בעיקר בבתים צמודי קרקע חשוב יהיה לבצע בדיקה זו.
- מערכות החשמל בבית – אלמנט נוסף שחשוב לבדוק הוא כמובן נושא החשמל. קצרים חשמליים עשויים לגרום לשריפה או התחשמלות שבשני המקרים מדובר בסכנה לחיי אדם. חשוב יהיה לבדוק את לוח החשמל, השקעים, מערכות גילוי אש ורמת העומס של החשמל.
מה עושים עם דו"ח בדק הבית?
לאחר ביצוע הבדיקה המהנדס יפיק דו"ח רשמי ומסודר בו יפרט על הליקויים שמצא וכיצד צריך לטפל בהם שיעמדו בתקנים הנדרשים. בעזרת דו"ח זה תוכלו לדרוש מהקבלן לתקן את הליקויים כתנאי לביצוע העסקה. תוכלו להשתמש בדו"ח כדי לשאת במשא ומתן על עלות הנכס, ותוכלו גם להשתמש בדוח בבית המשפט במידה ותרצו לדרוש מהקבלן משפטית לתקן את הליקויים. רוצים להזמין שירותי בדק בית? צרו קשר ונשמח לעמוד לשירותכם.
מה קורה לגבי עלות בדק בית?
בכל הנוגע לשירות בדק בית מחיר נקבע על ידי מדד פשוט: כמות החדרים בבית. לעתים בתי קרקע יעלו יותר מאשר דירה בבניין, אך באופן כללי מתייחסים לגודל הדירה ולאם מדובר בדירה חדשה או יד שנייה. עלות בדק בית לדירה יד שנייה תהיה יקרה יותר בדרך כלל.
כמה עולה לנו בדק בית?
עלות בדק בית לדירה בבניין תנוע בין 1,200 ל-2,500 ₪ לפני מע"מ לדירות של עד 4-5 חדרים. במידה ומדובר בפנטהאוז עם מרפסת גינה והצורך בבדיקת הגג של הדירה, העלות תתייקר בעוד כמה מאות שקלים נוספים.
בכל הנוגע לבית קרקע המחיר יהיה יקר יותר וינוע בין 1,500 ל-3,000 ₪ בדרך כלל. בבית פרטי מעל 200 מ"ר הכולל גם בדיקת הגג והגינה, העלות יכולה להגיע גם לחצות את רף ה-3,000 ₪.
הצעת המחיר תינתן מראש:
בכל הנוגע לשירות בדק בית מחיר העבודה יינתן מראש תמיד. המהנדס לא יעלה את המחיר באמצע העבודה כמו בשירותים מסוימים אחרים שאנשי מקצוע עושים, אלא שבהתאם לפרטים הראשונים של הנכס: גודל הנכס, בית קרקע/דירה בבניין, מאפייני הבדיקה הנדרשים והאם מדובר בדירה חדשה/יד שנייה, ייתן לכם המהנדס הצעת מחיר מדויקת מראש וזה המחיר שתצטרכו לשלם. לכן קחו זאת בחשבון בהתנהלות מול המהנדס שלכם שלא ישאיר לכם קצוות פתוחים לשירות עצמו ולא יעלה לכם את המחיר בהפתעה.
הצעת המחיר תכלול בתוכה את כל מה שבודקים במסגרת בדק הבית אשר כוללת בדיקה מקיפה של מצב הנכס, הנערכת בדרך כלל על ידי בודק מוסמך. בעוד שהפרטים עשויים להשתנות בהתאם לגורמים כגון מיקום, גיל וסוג הנכס, ישנן כמה בדיקות שנעשות בכל נכס בדרך כלל. ביניהן:
- שלמות מבנית – פקחים מעריכים את המרכיבים המבניים של הבית, לרבות היסוד, הקירות, הגג והמסגרת, כדי להבטיח שהם תקינים וללא נזק או הידרדרות.
- מערכות חשמל – מערכת החשמל נבדקת ביסודיות לבטיחות ולעמידה בחוקי הבנייה. זה כולל בדיקת שקעים, מתגים, חיווט ולוח החשמל הראשי כדי לוודא שאין פגיעות או סכנות פוטנציאליות.
- צנרת – הפקחים בבדק הבית בודקים את מערכת האינסטלציה. מוודאים שאין נזילות, קורוזיה ושהן מתפקדות כהלכה. הם בודקים מתקנים, צינורות, מחממי מים ומערכות ניקוז כדי לוודא שהכל תקין.
- מערכות – מערכות חימום, אוורור ומיזוג נבדקות כדי לוודא שהן פועלות בצורה יעילה ובטוחה. זה כולל בדיקה של התקנה נכונה, תחזוקה וזיהוי תקלות מוקדמות במידת הצורך.
- גג וחוץ – מצב הגג, המרזבים, החיפויים ומאפיינים חיצוניים כגון דלתות וחלונות מוערכים עבור נזקים, נזילות וסימני בלאי.
- פנים הבית – הפקח בודק את פנים הבית, לרבות קירות, תקרות, רצפות ומתקנים, עבור כל בעיה כמו נזקי רטיבות, עובש או ליקויים מבניים.
- מכשירי חשמל – מכשירי חשמל עיקריים כגון כיריים, מקרר, מדיח כלים ומכונת כביסה/מייבש נבדקים כדי לוודא שהם תקינים. זה כמובן לא נכלל בכל בדק בית.
- חששות בטיחות – פקחים מחפשים גם סכנות בטיחותיות אפשריות כגון אסבסט, צבע על בסיס עופרת, גז ראדון, פחמן חד חמצני וסיכונים סביבתיים אחרים.
בסך הכל, בדיקת בית מספקת תובנות חשובות לאין ערוך לגבי מצב הנכס, עוזרת לקונים לקבל החלטות מושכלות ומבטיחה שהמוכרים מודעים לכל משימות התיקונים או התחזוקה הנדרשות. על ידי טיפול בבעיות בשלב מוקדם, שני הצדדים יכולים להימנע מהפתעות לא נעימות וליהנות מתהליך עסקה חלק יותר.
בדק בית - שאלות ותשובות
בדק בית הוא בדיקה יסודית של מצב הנכס, הנערכת בדרך כלל על ידי בודק מוסמך (מהנדס), על מנת להעריך את תקינותו המבנית, בטיחותו ותפקודו. כמו כן על הבודק לאתר ליקויים שונים בנכס ולרשום בדוח כיצד ניתן לפתור אותם כדי שיעמדו בתקנים הנדרשים.
בדיקת בדק בית היא חיונית עבור הקונים שכן היא עוזרת להם לזהות בעיות פוטנציאליות בנכס לפני הרכישה, ומאפשרת להם לקבל החלטות מושכלות ולנהל משא ומתן על תיקונים או להוריד במחיר הנכס במקרה של איתור תקלות מסוימות. לעתים יגלו הרוכשים תקלות מסוימות העשויות לגרום להם לסגת מהעסקה.
בדק בית מבוצע בדרך כלל על ידי בודקי בית מורשים ומוסמכים אשר הוכשרו להעריך היבטים שונים של נכס, לרבות המבנה, המערכות והרכיבים שלו. בדרך כלל יבצע את הבדיקה מהנדס בניין מוסמך.
מערכות ותחומים שבדק הבית מכסה בדרך כלל במהלך בדק בית כוללים את הגג, הבסיס, מערכת החשמל, האינסטלציה, מערכות חימום, אוורור ומיזוג אוויר, בידוד, קירות, תקרות, חלונות, דלתות ומכשירי חשמל.
משך בדיקת הבית יכול להשתנות בהתאם לגודל הנכס ומצבו, אך בדרך כלל זה לוקח בין שעתיים לארבע שעות.
כן, קונים מוזמנים להגיע לבדיקת הבית. זה מאפשר להם לשאול שאלות, לקבל תובנות על מצב הנכס ממקור ראשון ולדון בכל דאגה עם המהנדס המבצע את הבדיקה. על הדרך יוכלו להתרשם מביצוע הבדיקה של המהנדס ולוודא שהוא עושה בדיקה סיזיפית ומקצועית.
אם מתגלות בעיות במהלך הבדיקה, הקונים יכולים לנהל משא ומתן עם המוכר כדי לטפל בבעיות באמצעות תיקונים, החלפות או לחילופין להפחית במחיר הנכס בהנחה שהם יצטרכו להיות אלה שיטפלו בליקויים.
כן, בדיקות בית בדרך כלל אינן מכסות בעיות נסתרות או בלתי נגישות, כמו קירות פנימיים או מתחת לריצוף. בנוסף, ייתכן שיהיה צורך בבדיקות מיוחדות עבור אזורים כמו במקרה של עובש, גז ראדון או נגיעות טרמיטים.
דוח בדק בית כולל בדרך כלל ממצאים והמלצות מפורטים מהמהנדס, יחד עם תמונות ותיאורים של כל בעיה שזוהו במהלך הבדיקה.
על הקונים לעיין היטב בדוח בדק הבית ולשקול את ממצאיו בעת קבלת החלטות לגבי הנכס. הם עשויים להשתמש בדוח כדי לנהל משא ומתן על תיקונים או שינוי המחיר שישלמו על הנכס במקרה של רכישה.
כן, המוכרים יכולים ליהנות מבדיקה מוקדמת לרישום, המאפשרת להם לזהות ולטפל בכל בעיה בנכס לפני הוצאתו לשוק. זה יכול לעזור ליצור אמינות גבוהה יותר בעת מכירת הנכס.
העלות של בדק בית משתנה בהתאם לגורמים כמו גודל ומיקום הנכס, אך בדרך כלל היא נעה בין 1,200 ל-2,500 ₪. עמלות נוספות עשויות לחול עבור בדיקות מיוחדות או שירותים נוספים. בנוסף, בדק בית של בית קרקע יהיה גבוה יותר מדירה בבניין בדרך כלל.
על הקונים לשים לב לדגלים אדומים כגון נזק מבני, נזילות מים, עובש, מפגעי חשמל וסימנים לתחזוקה לקויה, מכיוון שבעיות אלו יכולות להעיד על בעיות פוטנציאליות בנכס שעשויות לעלות להם אחר כך הרבה מאוד כסף לתקן.
קונים צריכים לדון בכל שאלה או דאגה שיש להם עם סוכן הנדל"ן שלהם ועם המהנדס המבצע את בדק הבית. הם עשויים גם לבקש ייעוץ מאנשי מקצוע אחרים במידת הצורך.
קונים יכולים למצוא מהנדס בדק בית מומלץ על ידי בקשת המלצות מסוכני הנדל"ן, חברים או בני משפחה שלהם, או על ידי בדיקה באינטרנט, ברשתות החברתיות או כמובן למצוא אחד כזה בגוגל, לקרוא את חוות הדעת אודות איש המקצוע ולהזמין את המתאים להם ביותר.